Menu Sluiten

Een batterijsysteem wordt interessant

Steeds meer en meer woningen moeten de overschakeling van een terugdraaiende teller naar een digitale teller maken. Het grote nadeel van de digitale teller is dat het “Net” niet meer als perfecte batterij gebruikt kan worden. de overige opgewekte stroom die je in de zomer opwekte kon dan in de winter verbruikt worden. Hier komt een einde aan. maar dankzij een thuisbatterij kan je dit voordeel wel nog op dag en weekniveau behalen.

Wat maakt een batterijsysteem interessant?

Dankzij een batterij systeem kan je alle energie die je zonnepanelen overdag opwekken opslaan en verbruiken wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor kan je de “dure aankoop” en “goedkope verkoop” tarieven van je stroomleverancier omzeilen want de stroomleverancier bepaald de prijs. 
 
 

Capaciteitstarief

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend bij een digitale meter?

De digitale meter meet je elektriciteitsverbruik per kwartier in kWh. Tijdens dit kwartier neem je niet altijd evenveel elektriciteit van het net af waardoor er hogere en lagere pieken in elektriciteitsverbruik zijn. Het gemiddelde verbruik gedurende vijftien minuten noemen we het kwartiervermogen (in kW). De maandpiek is gelijk aan het hoogste kwartiervermogen in één maand. Dit Wil dus zeggen dat u enorm moet opletten welke verbruikers in de woning gelijk tijdig werken. Of je ontzorgt je volledig doormiddel van een batterijsysteem. De batterij is instaat om pieken op te vangen zodat je piekverbruik laag kan blijven of op een gewenste waarde kan worden ingesteld.

Voor het capaciteitstarief berekent de netbeheerder elke jaar opnieuw het gemiddelde van de 12 laatste maandpieken. Stel dat je gemiddelde maandpiek voor een bepaalde maand lager ligt dan 2.5 kW, dan rekent de VREG voor die maand een minimumbedrag aan. Dat minimumbedrag komt overeen met een maandpiek van 2.5 kW. Ben je in het bezit van een digitale meter en wil je inkijk krijgen in je maandelijks verbruik. Dit kan je via de website van fluvius.

Bron: https://www.fluvius.be

verbruikshistoriek-elektriciteit-mijn-fluvius-750x450

Hoeveel bedraagt het capaciteitstarief?

Hoeveel je betaalt voor het capaciteitstarief hangt af van je netbeheerder en is dus afhankelijk van je woonplaats. Vanaf 2023 betaal je voor 1 kW over heel Vlaanderen +/- volgende tarieven:

          • Op jaarbasis: 52,95 euro (exclusief btw)
          • Op maandbasis: 4,41 euro (exclusief btw)

Nieuwe energiefactuur

Een gedeelte van de nettarieven verandert vanaf januari 2023 in het Capaciteitstarief. Het is belangrijk te weten dat dit geen bijkomend tarief is maar een andere manier van het bereken van het tarief. Dit is correctere manier. Het gedeelte “nettarieven” op de linker grafiek zal opgesplitst worden in 2 delen nettarieven en een gedeelte capaciteitstarief. Het grootste deel van de energiefactuur zal nog altijd bestaan uit de kost van de verbruikte kWh.